Joomla! tartalomkezelő rendszer

2013-szeptember-28 (szombat) 11:50:02 | Kategória: Joomla
Joomla! tartalomkezelő rendszer

A Joomla egy ingyenes és nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (Content Management System, CMS), amely saját modell-nézet-vezérlő (MVC) alapú webalkalmazás-fejlesztési keretrendszert tartalmaz. A Joomla! tartalomkezelő rendszer segítségével egy átlátható adminisztrációs felület segítségével könnyen oszthatunk meg különböző típusú tartalmakat a világhálón, vagy helyi intraneten.

A PHP nyelven írt objektum orientált programozási szemléletnek és a MySQL típusú adatbázisnak köszönhetően szinte bármelyik tárhelyre könnyedén telepíthető, illetve fejleszthető. A rendszer egy nagy közösség által fejlesztett moduláris termék, melynek a komponenseit úgy állították össze, hogy a legszélesebb körök igényeit is kielégítse. A rendszer alap tudását folyamatosan bővíthetjük saját, vagy letölthető kiegészítők segítségével.

2006 óta több, mint 30 millió alkalommal töltötték le, ami gyakorlatban annyit jelent, hogy minden 2,5 másodpercben új letöltés indult. A Joomla! egyike a legszélesebb körben lefordított tartalomkezelőknek jelenleg 64 nyelv támogatásával és ez a szám folyamatosan növekszik. A Joomla! bővítményletöltő weboldalán több ezer bővítmény várja a felhasználókat. Jelenleg az interneten található weboldalak több mint 3%-án Joomla! rendszer fut.